Skovalg

En af de vigtigste investeringer som løber er dine sko. Valget af den rette løbesko kan være medvirkende til, at du holder dig fri for skader.

Den rette løbesko vælges ud fra følgende parametre

– Hårdhed
– Pasform
– Støtte
– Erfaring

En løbesko skal sidde tæt ind til foden uden at klemme, som en handske eller et rart fast håndtryk, og der skal være 5-8 mm plads foran den længste tå.

Det rette valg af hårdhed i forhold din vægt er vigtigt, for vælger du for hård en sko, vil du få svært ved at udnytte støddæmpningen i skoen; vælger du for blød en sko vil du slide skoen meget hurtigt eller få utilstrækkelig støddæmpning.

Hvor meget eller hvor lidt støtte, du har brug for, kan være svært at svare på uden at have testet dig på løbebånd. Den rette støtte vil som regel være en kombination af flere elementer i samspil med hinanden. Ganske ofte er du nødt til at prøve flere par sko, før den rette kombination af støtte, hårdhed og pasform samt dine egne erfaringer går hånd i hånd. Det anbefales på det kraftigste, at du får råd og vejledning i en specialløbebutik, da det er en jungle at finde frem til dette selv.

Det vigtige er, at dine fødders stilling er så neutral som mulig, og at dine bevægebaner hen over skoen er så rolige og bløde som muligt. Der kan være masser af gode argumenter for at vælge den ene sko frem for den anden, men få andre tests end videofilmning på løbebånd afslører bedre, hvad der er det rigtige for dig.

En løbetest i fx Kaiser Sport vil give dig de bedste forudsætninger for, at disse krav er opfyldt, og at du nu har taget et vigtigt skridt på vejen til at holde dig skadesfri i forbindelse med din løbetræning.